Pleksi Nedir ? Özellikleri ve Kullanım Alanları Nedir?
Pleksi(Plexiglass)renkli,reksiz,saydam çeşitleri bulunan bu plastik bir malzemedir.Kolay işlenebilen,delinebilen,hafif bir yapısı bulunmaktadır.Çeşitli ve ebat ve büyüklüklerde ölçüleri bulunmaktadır.
Maket bıçağı veya makinalar yardımı ile kesilir ve çok kaygan ve sağlam bir malzeme olmasından dolayı kesilirken dikkatli olmak gerekmektedir.Işık geçirgenliği olan bir malzemedir ve darbelere karşı dayanıklı bir malzemedir.
Keskin kenarlı değildir.yaralanmalara sebep olmaz.Yüksek ısıyla kolay şekillendirilmektedir.Hem ışığı geçirmesi hemde şekillendirilebilir olması dolayı ile reklam sektöründe çokça kullanılmaktadır.
Difüzörlü ve difüzörsüz olmak üzere çeşitleri bulunur.Difüzörlü pleksi ışığı levhanın her yerine homojen yaya bilen üstün teknoloji sahip bir akrilik levhadır.Difüzörsüz levha ise tam tersidir ışığı geçirmemektedir.
Pleksi Kutu Harf Tabela İmalatı
Öncelikle yapımı zahmetli ve sabırla yapılması gerekli bir iştir.İlk etapta elimizde CNC üzerinde kesim yapılabileceğimiz bir çalışmamızın olması gerekmektedir.
İşe çalışmamıza giden pleksi miktarını tespit ederek başlıyoruz daha sonra pleksimizin içine kullanacağımız dekotamızın ölçülerini belirliyoruz.
Dekota kullanmamızdaki amaç ledleri dekotanın üzerine tutturup onu hem zemine hemde pleksimize tuturmak için hemde malzemenin daha dayanıklı olmasını sağlamak içindir.
Pleksiglas Kutu Harf İmalatı İçin Hangi Malzemeler Gerekir ?
Pleksiglas levha,dekota,sıcak hava tabancası,bol miktarda yapıştırıcı,çift taraflı bant,silikon,bol miktarda vida,maket bıçağı,el matkabı,kalın yumuşak uzun bir iplik veya tel,zımpara,havya,lehim teli,kablo,elektrik bandı.
Pleksimizi ve dekotamızı CNC yada lazer makine aracılığıyla çalışmamıza göre kestirmemiz gerekmektedir.Pleksimizi yüz üstü düzgün temiz bir yere yatırmalıyız pleksimizin etrafını dönmek için kestirmiş olduğumuz pleksinin yüzündeki jelatini çıkarıyoruz şayet sökmezseniz yapıştırdıktan sonra sökmeye kalkarsanız çok sıkıntı çıkar ve yırtılabilir.
Almış olduğumuz yapıştırıcı vasıtasıyla ön yüze yan şeritleri dik bir şekilde yapıştırıyoruz.Daha sonra harfimizin ölçüsü ve boyutuna göre ısı tabancası ile mikayı yumuşatıyoruz ama çok fazlada yumuşatmamız doğru olmaz çünkü pleksinin formunu bozarsanız yamuk yumuk olabilir içine kestirdiğiniz dekota oturmayabilir ve sıkıntı çıkartır.
Acele etmeden yavaş ve dikkatli şekilde pleksimizi ısıtıp,dönüyoruz istediğimiz formu aldığında yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz.Bu işlem için uhu ,404 gibi yapıştırıcılar kullanmayınız bu tür yapıştırıcılar size yardımcı olmaz.Pleksiyi yapıştırmak için özel kuvvetli yapıştırıcılar kullanılmaktadır.
Harfimizi bitme aşamasında sonra dekotamızı mika harflerimizin içine oturtup bakıyoruz eğer oturmayan kısımlar varsa dekotamızı düzeltmeliyiz.Daha sonra dekotamıza aydınlatma için ledlerimizi diziyoruz.Led seçimi size kalmış genelde bizim kullandığımız ledler samsung led’dir.
Ledlerimizi dizdikten sonra varsa lehim işlerini hallediyoruz eğer ledlerimizi yapışkanı yoksa altına çift taraflı kullanmış olduğumuz oracal marka çift taraflı bant kullanıyoruz ve ledlerimizi kabloları havada duruyorsa silikon ile bunu toplayıp dekotaya tuturuyoruz.
Bunu yapmamızdaki amaç ışığı yaktığımızda takmış olduğumuz kabloların, pleksimizin üzerine gölge düşürmesini önlüyoruz.Bir matkap aracılığı ile dekotamızdan küçük bir delik açıp ledlerimiz için elektrik vereceğimiz kablomuzu bu delmiş olduğumuz yerden kablomuzu dışarı sarkıtıyoruz.
Kutu harfimizin kapağını kapatıyor ve ince uçlu bir matkap aracılığı ile dekotaya tuturabilmek için şayet mümkünse görünmeyecek yerlerden birkaç tane delik açıyoruz.Daha sonra o kısıma vida takarak dekota ve mikamızı bağlantısını sağlamış oluruz.
Genel olarak pleksi kutu harf uygulama ve imalat aşamasını anlatmaya çalıştık en baştan da söylediğimiz gibi pleksi kutu harf yapmak zor bir iştir lakin profesyonel kişiler tarafından yapılması zorluğu azaltır.
Desa Reklam olarak size uzman kadromuzla hizmet vermekteyiz..
Sitemizden Teklif almayı unutmayınız.